• Değerli Arkadaşlar, Sitemizde "cevap anahtarı istemek" için konu açmak aynı konudan çok fazla açıldığı ve bir sonuç getirmediği için yasaklanmıştır. Anlayışla karşılayacağınızı umuyoruz. Saygılar.

TEOG Sınavının kaldırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gozanian

Zümre Başkanı
Yönetici
Cumhurbaşkanı Erdoğanın bir televizyon konuşmasında gündeme getirmesiyle çalışmaları başlatılan TEOG Sınavının kaldırılması hakkında bazı eğitimciler görüş belirtmişler:

TEK BAŞINA TEOG SIKINTI YARATIYOR
Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı):Sınavsız eğitim sistemi mümkün değil. Değerlendirme sistemi olmak zorunda. TEOG bunun bir aracı. Ama tek başına TEOG olunca sıkıntı çıkıyor. Bu konuda Cumhurbaşkanı’na katılıyorum. TEOG kaldırılmalı ama yerine öğrencilerin sanatsal, sportif, kültürel, akademik başarılarını ölçebilen bir değerlendirme sistemine geçilmeli. Çünkü tek başına teste dayalı geçişle öğrencileri okullara yerleştirmek doğru olmuyor.

ŞİŞİRME NOTLARLA OKULLARA BAŞVURULUR
Hatice Yılmaz (Eğitim uzmanı): Sınavla eğitim kalitesi arasında ilişki yok. Merkezi ölçme ve değerlendirme sistemi olmazsa şişirme notlarla öğrenciler bu okullara başvurabilir. TEOG’da binlerce birinci çıksa da her şeye rağmen bilen ile bilmeyen ayrılıyor. TEOG kalkarsa bugüne kadar eğitimde yapılan 3 kuruşluk yatırım da gider. Sınavı savunmuyorum ama bu sistemde sınav adaleti sağlıyor.

KALDIRILMASI FEN LİSELERİNİ BİTİRİR
Yrd. Doç. Sakin Öner (Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi (TEVDAK) Genel Sekreteri, Vefa Lisesi eski müdürü): Anadolu liseleri iyi lisan bilen insan ihtiyacını, fen liseleri fen alanında uzman ihtiyacını ve sosyal bilimler liseleri sosyal bilimler alanında uzman ihtiyacını karşılamak üzere kuruldu. Bu okullara kuruldukları günden itibaren özel seçme sınavıyla öğrenci alındı. Sırasıyla Anadolu Liseleri Giriş Sınavı, OKS (Orta Öğretim Kurumları Sınavı), SBS (Seviye Belirleme Sınavı) ve son olarak TEOG (Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı) ile öğrenci seçildi. Bu sınavların son üçü (OKS, SBS ve TEOG) AK Parti döneminde üç ayrı bakan tarafından değiştirildi. Her değişiklikten sonra okulların akademik başarısı düştü. 2010’da başlayan eğitim yöneticisi rotasyonu ve 2016’da Proje Okulu seçilen başarılı okullarda yapılan öğretmen rotasyonu ile okullar, kurumsal kimliğini ve kültürünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Son TEOG değişikliğinin amacı, özellikli ve başarılı okulları sıradanlaştırmak ve semt okulu haline getirmek. Başarılı öğrencilerin pozitif ayrımcılık yapılan imam hatip liselerine yönelmelerini sağlamak. Zaten son TEOG sınavında öğrencilerin kendi okullarında kendi öğretmenlerinin nezaretinde sınava girmeleri, sınavın güvenilirliğini büyük ölçüde kaybettirdi. Türkiye'de eğitimde imkan ve fırsat eşitliği, ölçme ve değerlendirmede objektiflik bulunmadığı için TEOG sınavının kaldırılması kaliteli eğitimin sonu olur.


İMAM HATİPLERİN BAŞARISIZLIK SEVİYESİ GÖRÜLMEZ HALE GELECEK
Orhan Yıldırım (Eğitim-İş Genel Başkanı): Çocukların erken yaşlardan itibaren sınava odaklanmaları doğru değil. TEOG ve benzeri sınav odaklı sisteme karşıyız. Eşit şekilde her çocuğun eğitim aldığı, gelişmiş ülkelerdeki gibi değerlendirme sistemi uygulanmalı. Türkiye’de sayısı hızla artan özel okullarla birlikte TEOG’un kaldırılması durumunda şişirme notlarla öğrenciler okullara başvurur. Köklü okulların yapısı bozulur. Haksızlıklar ortaya çıkar. Endişeliyiz. Çünkü imam hatip okulu mezunlarının başarı düzeyleri düşük. TEOG kaldırıldığında bu kez imam hatiplerin başarısızlık seviyesi görülmez hale gelecek. Bu okullarına öğrenciler bu yolla yönlendirilmiş olacak. Köklü okulların yapısı bozulacak. Adaletsizlik ortaya çıkacak. Şişirme notlar artacak. Bunun kontrolü daha da zorlaşacak. Bu fikir imam hatiplerin başarısızlık durumu ortaya çıktığında neden gündeme geldi? Cumhurbaşkanı hangi eğitimcilere danıştı? Hangi araştırmalar yapıldı? Bu görüşün bilimsel altyapısı ne?

ŞU AN KALKARSA KAOS OLUR
İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı): TEOG kaldırılmalı sözü kulağa hoş geliyor ama Anadolu, fen liselerine nasıl öğrenci yerleştirilecek? Okuldaki not ortalaması alınarak sağlıklı sonuçlar ortaya çıkmayacağını hepimiz biliyoruz. Bu eğitim sistemiyle TEOG yerine başka bir şey koymak durumundasınız. TEOG gider, SEOG gelir. Şu an TEOG kalkarsa kaos olur. Bir şekilde öğrenci seçmek durumunda kalırsınız. Cumhurbaşkanı hayalini söylemiş. Gelecek yıl uygulanamaz. Gerçekçi değil. Çözüm bütün öğrencilerin yerleşeceği tek lise türünü oluşturmak. Okul sayını artırmak. Sürahideki suyu eşit dağıtmak.


NESNEL SİSTEME İHTİYAÇ VAR
Alaattin Dinçer (Eğitim uzmanı): Açılamanın, sınavların çocukların hayatına etki eden eşitsizliklere bir itiraz olarak değerlendirme olduğunu düşünüyorum. TEOG, 15 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ortaya çıktı. Okulların açılmasına günler kala bu açıklamanın yapılması arkasında bir hazırlığın olduğunun işareti gibi. Akşamdan sabaha yapılan düzenlemeler sorunlara neden olur. Çocukların bilgilerinin, ilgilerinin, yetenek ve becerilerinin ortaya konulduğu, okulu merkeze alan nesnel ölçme ve değerlendirme sistemine ihtiyaç var.




SINIRLI SAYIDA OKULA SINAV GELMELİ
Latif Selvi (Eğitim Bir- Sen Genel Başkan Vekili): TEOG 3 soruna neden oluyor. Raporlarımızda da belirttik. Veliler eve yakın okulları tercih etmeyip TEOG sonrası açıkta kaldıklarında açıköğretime gidiyor. Uzak okullar için ulaşım sorunu yaşanıyor, devamsızlık görülüyor. Önce fen sonra sosyal, Anadolu liseleri tercih edildiğinde kalan okullarla birlikte kurumlar arasında başarılı-başarısız olma durumu yaşanıyor. Bu yüzden sınırlı okullar için (fen, sosyal bilimler, az sayıda Anadolu lisesi) için sınav yapılmalı. Bunun dışındakilere not ortalaması, veli tercihi, e- Kayıt gibi seçeneklerle yerleştirme gerçekleştirilmeli.

YENİ KOŞULLAR NE OLACAK?
Feray Aytekin Aydoğan ( Eğitim-Sen Genel Başkanı): Yılladır öğrencilerin yarışa dayalı yer aldığı eğitim sistemini doğru bulmuyoruz. Çocukların bütün becerilerinin dikkate alınmasını istiyoruz. Ama bugün müfredat ve diğer süreçlerde olduğu gibi hazırlık, ön çalışma yapılmadan açıklama yapılıyor. Açıklamadaki ‘Artık’ kelimesi, eğitim sisteminin artık alarm verdiği, çocuklara zarar verdiğini gösteren kanıtların var olduğu anlamına geliyor. Eğitim yap-boz tahtasına döndü. Sınavların kaldırılmasını biz de destekliyoruz ama bunun koşulları ne olacak? İmam hatip okullarının başarısızlığı ortada. Geçtiğimiz günlerde MEB üst düzey yetkilileri hafızlık programı uygulayan okulların ve imam hatiplerin kalitesinin arttırılması, buradaki öğrencilerin nitelikli okullara gidebilmesi için düzenleme yapılacağını söyledi. Bunların ardından “TEOG kalksın” açıklaması geldi. Çocuklar üzerinden başka bir torpil mi oluşturulacak? İmam hatiplerin başarısızlığı konuşulurken bu açıklama tesadüf mü?

TEOG ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Enver Yücel (Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı): Çağımız toplum bilimcileri topluma en fazla katma değeri eğitimin yaratabileceğini söylüyor. Anaokulundan üniversite son sınıfa kadar bütün eğitim kademelerinde üreten, düşünen ve girişimci öğrenci yetiştirme çabası tüm dünyanın üzerine konuştuğu durum. Artık eğitimin her kademesinde bir üst kademeye hazırlanmak yerine, her kademede öğrenciye beceriler katmak daha hızlı düşünen analiz ve sentez yapabilme becerileri olan nesiller yetiştirmek felsefe haline gelmiştir.

Peki gerçek eğitimciler olarak sizin görüşleriniz neler?
 

teachlog

Zümre
Yeterli altyapı sağlanmadan hiç bir şey değişemez sadece bu sınav gider başka bir sınav gelir. Öğrencilerdeki stres baki kalır...
 

Ümit

Zümre
Bizim tek sorunumuz değişim zaten. Ayak uydurulamayacak kadar sürekli ve büyük değişimler. Milletin başı döndü...
 
Üst